Behandeling en diagnose

Niet alleen de klacht krijgt aandacht in de Chinese Geneeswijzen maar vooral ook de onderliggende oorzaken. De Chinese geneeswijzen zijn gebaseerd op het begrip energie (Qi of Chi). In ons lichaam bevinden zich energiebanen (meridianen) waarlangs energieën lopen. Deze energieën lopen voordurend in elkaar over maar kunnen ook uit balans raken. Als de energie uit balans is worden we ziek. Om de energieën weer in balans te krijgen stelt de Chinese therapeut eerst een diagnose.

Een zorgvuldige diagnose wordt verkregen door o.a. het voelen van uw pols, het bekijken van uw tong, uw houding en de algemene lichamelijke gesteldheid en door het stellen van vragen over uw levensloop. Op basis van de diagnose bepaalt Dhr. Song hoe hij u kan helpen om weer in balans te komen met behulp van (een combinatie van) kruiden, acupunctuur, Chinese TuiNa-Massage en/ of cupping.

Chinese kruiden

Voor een goede behandeling is het gebruik van de juiste kruiden heel belangrijk. Onze praktijken hebben meer dan vierhonderd soorten kruidenmiddelen in huis. Dhr. Song zorgt er voor dat u het juiste kruidenmiddel krijgt om allerlei krachten te verminderen of positief te beïnvloeden. Chinezen gebruiken al meer dan 4000 jaar middelen op kruidenbasis. In de praktijken van TCM Big Song worden kruiden gebruikt die vanuit losse kruiden zijn gedraaid tot pilletjes (en tabletjes).

De Chinese therapeut geeft een kruidenformule die speciaal voor u is samengesteld. Door het innemen van kruiden kan de energie van een persoon versterkt en gestuurd wordt: bepaalde energieën kunnen worden gestimuleerd terwijl andere juist afgeremd worden. Chinese kruiden worden in verschillende vormen verkocht. De therapeut kan u vertellen hoe vaak u de kruiden moet gebruiken en in welke hoeveelheden. De dosering van kruiden is afhankelijk van de bereiding, de persoon en de aandoening. Granulaten en pillen zijn geconcentreerd, dus de dosering is lager dan van ruwe kruiden. De dosering voor kinderen en ouderen kan afwijken van die van volwassenen. Zware mensen krijgen soms meer kruiden dan lichte mensen. Overgevoeligheid voor voedsel of kruiden kan vragen om lagere dosering. Bij chronische aandoeningen wordt de dosering soms lager en langer voorgeschreven, bij acute is de dosering dan hoger en korter.

Volgens westerse begrippen kan de hoeveelheid kruiden soms als "veel" worden ervaren, maar de door de Chinese therapeut voorgeschreven hoeveelheden zijn nodig om het gewenste resultaat te behalen. Sommige mensen vinden het lastig om de kruiden rechtstreeks met water in te nemen. In plaats daarvan kan men water koken en daarna de kruiden toevoegen, roeren en opdrinken.

TuiNa massage

Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf. Al meer dan 2000 jaar wordt Tuina (spreek uit als Twie na) in China gebruikt. Net als bij de andere vormen van TCM gaat het er bij Tuina massage om in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levenskracht, te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina massage wordt ook preventief gebruikt.

Tuina is een massagevorm waarbij er druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen (energiebanen in je lichaam) om de stroom van Qi te beïnvloeden. Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen kan, door massage van de daarop aanwezige energiepunten, de conditie van de inwendige organen worden beïnvloed. Natuurlijk kunnen zo ook klachten worden behandeld die direct met het lichaamsoppervlak te maken hebben.

TuiNa massage maakt onder andere gebruik van technieken als drukken, kneden, draaien, 'knijpen', draaiende bewegingen, kloppen en dergelijke, waarbij de therapeut zowel zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen gebruikt. TuiNa verbetert de gezondheid van zowel de lichaamsstructuur als van het bewegingsapparaat. Het heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie door het lichaam stroomt zoals het hoort. Op die manier kan pijn worden bestreden en kan ervoor worden gezorgd dat het bewegingsapparaat normaal functioneert. Het verbetert in belangrijke mate ook de weerstand van het lichaam. Een behandeling heeft daarnaast tot gevolg dat gifstoffen uit het lichaam worden verdreven. Doelgericht als TuiNa massage is, kan het er toch ook wel eens wat steviger aan toe gaan, daardoor lijkt het soms nogal ruw en krachtig. Zeker als de klachten hardnekkig zijn kan de massage nogal eens als "hard" worden ervaren. Maar ook wij kennen het gezegde:"zachte heelmeesters maken stinkende wonden". Na 15 minuten voelt de cliënt zich echter vaak al beter dan toen hij/zij binnenkwam.

In de praktijken van Dhr. Song wordt Tuina massage vaak gecombineerd met kruiden, kompressen en, of zalven.

Dhr. Song is gespecialiseerd in massagebehandelingen. Hierdoor worden verschillende klachten, waaronder rugklachten opgelost. De massage omvat het masseren van de gebieden van de nek-, rugwervels en het stuitje. Indien u niet gemasseerd wenst te worden in een bepaald gebied, dan kunt u dat op voorhand aangeven bij Dhr. Song. 

Acupunctuur

Ook acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese Geneeswijzen. Hierbij worden naalden op acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen. Acupunctuur, zoals ze nu toegepast wordt, bestaat uit het inbrengen van dunne, roestvrijstalen naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de therapeut de energiestroom van die meridiaan. Zo reguleert hij de energiestromen in uw lichaam, waardoor:

- een betere doorstroom van energie ontstaat

- een energieblokkade verdwijnt

- de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft

- de kwaliteit van de energie verbetert

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel (tijdelijk) uit langs de meridiaan.De World Health Organization (WHO) overzag in het samenstellen van een lijst van aandoeningen die door het gebruik van acupunctuur goed behandeld kunnen worden.

Cupping

Bij cupping wordt met warmte gewerkt. Op bepaalde punten op uw lichaam worden verwarmde glazen bollen (cups) aangebracht. Op die plekken ontstaat een vacuüm waardoor de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Cupping is een goede manier om energieblokkades, afvalstoffen en zwellingen op te heffen. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral werkzaam voor reumatische klachten en verstuikingen. Na de cupping zal er op de behandelde plaats een rode vlek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel dat na enkele dagen verdwijnt.

Moxa

Een brandende, smeulende stick wordt gebruikt om bepaalde lichaamsdelen of acupunctuurpunten te verwarmen. Het doel is om de bloed- en energiecirculatie in de verwarmde lichaamsdelen of tussen specifieke acupunctuurpunten te stimuleren en de Chi te verhogen. De Moxa-sticks worden gemaakt van het kruid Bijvoet, de Artemisia Vulgaris, dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Een Moxa-behandeling duurt 15 tot 20 minuten per keer en kan 1 tot 3 drie keer per dag worden uitgevoerd. Men steekt de stick aan en verwarmt een bepaald punt op het lichaam. Als het punt te warm wordt verplaatst men de stick of houdt deze op een grotere afstand van het lichaam. Het gedeelte van de stick dat tijdens de behandeling verbrandt snijdt men na afloop af. Het resterende gedeelte kan opnieuw worden gebruikt.