Vroege Chinese therapeuten waren afhankelijk van wat ze bij een cliënt konden zien, ruiken, horen en voelen. Deze vier diagnotische waarden worden tegenwoordig ook nog toegepast. Zo kan een diagnose bij Dhr. Song betrekking hebben op (een combinatie van) het bekijken van de tong, ogen, huidskleur etc, het voelen van de pols en het luisteren naar de stem en ademhalingspatronen, het ruiken of er lichaamsgeuren zijn, en gedetaileerde vragen stellen over de klachten, de ziektegeschiedenis, menstruatie e.d.

Vergelijk een ziekte die je hebt met een misdaad die moet worden opgelost. Er is, of er zijn, een aantal daders (ziekmakende factoren), een plaats waar zich het misdrijf heeft voorgedaan (waar in je lichaam uit de ziekte zich), er is een voorbereiding aan voorafgegaan en er was een motief (de oorzaak van je ziekte). De getuigen zijn je tong, je pols, je huid e.d.

De tongdiagnose

De tong heeft een belangrijke diagnostische waarde binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen. De tong verschaft een enorme hoeveelheid informatie, zowel over de huidige klachten als over het welzijn in het verleden en toekomst. Door elk gebied van de tong goed te bekijken kan een therapeut zien of er problemen zijn met bepaalde energieën.

De polsdiagnose

Voor de therapeut is het voelen van de pols nog steeds, net als in de Chinese oudheid, een belangrijke manier om tot een juiste diagnose te komen. Bij elk polsgewricht zijn drie plaatsen waar verschillende niveau's van de hartslag gevoeld kunnen worden. Op elke positie zijn dat drie niveau's, dus dat zijn negen hartslagen per pols en achttien in totaal. Bij elk van de achttien hartslagen hoort een bepaalde inwendige energie en geeft daar gedetaileerde informatie over.